8.7.2011

Korpilahden kirkko - muutama kuva sisältä käsin


Tuli loistava tilaisuus loman aikana poiketa jälleen Korpilahdella. Kirkon ovien ollessa avoinna, en voinut vastustaa kiusausta - vaikkakaan aikaa kierrokselle ei ollut juuri nimeksikään...

Synninpolkua pitkin siis kipusin kirkon mäelle nöyrin mielin ja ajattelin, että tätä samaista polkua pitkin ovat mahdollisesti esi-isät ja -äiditkin tallanneet aikanaan kirkonmenoille.

 













Alttaritaulu on Wilho Sjöströmin käsialaa ja valmistunut 1905. Opaskirjasen mukaan se oli aikanaan varsin poikkeuksellinen, koska aihe on yleisesti Kristuksen elämästä, eikä - kuten muinoin oli lähes välttämätöntä - Ristiinnaulittu.

Hyvästi 1900-luvun puolella  kuoriin asennettiin funkistyyliä edustava päätyseinä, jonka tarkoitus oli peittää joitakin takaseinän virheitä. Sisäkorjaus on tehty Alvar Aallon johdolla.

















"Uudet" urut, jotka urkujenrakentaja B.A Thule teki pääosin kesän 1904 aikana. Oskari Merikanto antoi tuolloin uruista erittäin myönteisen tarkastuslausunnon.
Kirkkoa kiertää lehterikaiteilla muotokuvat apostoleista, etelälehterillä profeetoista ja pohjoislehterillä pyhistä vaimoista, jotka maalasi Keski-Suomen tunnetuin kirkkomaalari, Kuopion maalarien ammattikunnan oltermanni Carl F. Blom. (Kuvat otin kyllä vaimoista ja profeetoistakin, mutta terävyyden puutteen vuoksi päätin jättää ne laittamatta..Harmillista!)

Ellen aivan väärin muista, niin urkujen edessä oleva kattokruunu on alkuperäinen ja oli jo käytössä 1753 Korpilahden toisessa kirkossa.















1988-1992 tehtiin kirkkoon viimeisin suuri remontti ikaalislaisen arkkitehdin, Matti Huusarin johdolla.  Tällöin tulivat myös Tuomo Mäntysen pylväskoristelut köynnösaihein sekä sidepalkkeihin kuvin maalattu uskontunnustus.






























Posted by Picasa

Live-oppaan mukaan tämä maalaus löytyi vasta joitakin vuosia sitten (ullakolta?) ja sen arvellaan olleen aikaisempi alttaritaulu - olisikohan sekin ollut Bomin siveltimestä?


Toinen kuvasarja Korpilahden kirkosta löytyy aikaisemmista postauksista tunnisteista Korpilahti tai vaihtoehtoisesti kirkot.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti